tiistai 23. heinäkuuta 2013

AUSTRALIAN THINGS


Heippahei, nyt tällä kertaa tulee tällänen vähemmän kuvapainotteinen postaus, kerron teille vähä Ausseista ja Australian ja Suomen eroista, mitä oon huomannu tähän asti.

1. Ruoka. Vaaleeta leipää, vaaleeta leipää, lisää vaaleeta leipää. Kouluun otetaan omat evät mukaan, ja peruseväät on leipää, hedelmiä, snackseja, esim. sipsejä, muffinsseja tai pähkinöitä. Mun koulussa on myös kanttiini josta saa ostettua erilaisia kylmiä ja kuumia juomia (hot chocolate <3) muffinsseja, sipsejä, wrappeja ja muuta erilaista pientä evästä. Koulupäivän jälkeen syödään noin 6-8 maissa dinner oli illallinen ja käsitettä 'iltapala' ei tunneta. Mulle tää sopii ihan hyvin, en valita! Tosin ruisleipää on vähän ikävä.. Tänään ostin koulun kanttiinista tuoreen, lämpimän vadelma-valkosuklaa muffinsin, ja oli kyllä ehkä paras muffinsi mitä oon koskaan syöny! Vegemiteä on myös tullut maistettua, ja kaikki jotka mut tuntee, tietää kuinka kaikkiruokanen oon.. Mutta pakko kyllä nyt tunnustaa että se töhnä oli aivan järkyttävän pahaa. En oo ikinä maistanu mitään niin yököttävää!


(6) little reasons to smile | Tumblr
 

2. Aussislangi. Oon huomennu että australialaiset tykkää lyhennellä kaikkia sanoja. Mullekki kaikki on kovaa yrittäny keksiä lempinimeä muttei oo vielä onnistunu...  Tässä vähä perussanoja mitä oon kuullu:
Heaps of = paljon (a lot). Tää sana korvaa lähes aina kaikki muut samaa tarkoittavat sanat. on heaps of people, heaps of cars, heaps of this and that. Varsinki mun hostmama viljelee tätä sanaa varsin runsaasti, mä en vielä oo oikeen oppinu käyttämään sitä, mutta varmaan kohta tarttuu!
Thongs = flip-flops. Aussit on oikeesti ainoita ihmisiä jokka sanoo flip-floppeja tolla nimellä...
Tomato Sauce = ketsuppi. Siis mitä ihmettä?! Nää ei tunne käsitettä ketchup. Ketsuppi on muka tomaattikastiketta.. Just joo vähän nämäki tietää tomaattikastikkeesta.. :D
Lollies, undies etc.. = kaikki lyhennelmät vähänkin pitkistä sanoista!
Myös kohteliaisuus on täälä tosi tärkeetä, ja sanoja please, sorry ja excuse me ei voi käyttää liikaa. Jos et kuule mitä sulle sanotaan et kysy että "What?" vaan kohteliaammin "Pardon?". Muuten susta saadaan tosi epäkohtelias ja juntti kuva.
 

3. Elämänasenne. Täälä ihmiset oikeesti on rennompia ja ystävällisempiä. Näiden huumori on aivan huippua, ja koulussa opettajatki heittää kokoaika jotaki läppää oppilaille. Muutenki opettajat on tosi tuttavallisiaa vaikka niitä tuleeki kutsua mr ja miss nimityksillä. Kukaan ei ota liikaa stressiä mistään, ja kaupan myyjätki on kokoaika yhtä hymyä ja tulee juttelemaan sulle.
 
4. Vuodenajat. On hassua kuinka täälä on nyt keskitalvi ja sitten tammikuussa kesähelteet. Muutenkin näille tämmönen +13 astetta on maailman kylmin sää ja siihen meinaa kuolla, kesällä mua oottaa +40 asteen helteet.. Oon kertonu usealle ihmiselle koulus että talvella Suomes on joskus jotaki -20 astetta tai enemmän pakkasta ja nää raukat oli ihan järkyttyneitä.
 
5. Lämmitys. Mua varotettiin tästä.. Mutta mikään ei silti oo kamalampaa ku herätä yöllä siihen, että sä oot ihan jäässä vaikka sulla on flanellipyjama ja kolme peittoa päällä. Eilen koulussa tärisin koko päivän, kun luokkien lämmitys oli vähä sitä ja tätä ja ulkona tuuli etelästä (lue: Antarktikselta). Myös vesihanoissa tuottaa vaikeuksia, kun on erikseen kylmä ja kuuma. Mutta eiköhän tähän pian totu, ja kohta on kesä ja sitte mä en varmaan nuku ollenkaan..
 
6.Liikenne. Vasemmanpuolinen liikenne tuottaa oikeesti haastetta mulle. Monta kertaa oon meinannu mennä kuljettajan paikalle istumaan, ja tien ylittäminen tuottaa mulle haastetta. Australiassa turvallisuus on tosi tärkeetä, ja autot pysähtyy aina suojatien kohalla. Täälä on myös erikseen ammattina tämmönen autojenpysäyttäjä, eli kouluaamuisin ja iltapäivisin huomiliiveissä ja stop-liikennemerkillä varustetut aikuiset pysäyttelee autoja, että lapset (ja nuoret) pääsee turvallisesti ylittämään tien. Myös turvavöiden käyttö on ihan pakollista, ja hyvä niin. Jos et käytä voit saada todella suuret sakot, sama juttu pyöräilykypärän käyttämisessä.
 
Okei, siinä ne asiat sitte varmaan olikin, kello näyttää puoli kymmentä ja mun on aika suunnata nukkumaan! Huomenna mennään koulun Drama-luokan kanssa Melbourne Art Centreen katsomaan esitystä, ja tää on mun eka kerta Melbournen keskustassa, jihuu! Kuvia ja tunnelmia sieltä siis tulossa pian. Samalla voisin varmaan vihdoin ja viimein tehdä sen koulupostauksen, malttakaa, malttakaa!
 
- Tuulia


9 kommenttia:

 1. Haha aussit on niin ihania :D Pidä hauskaa Melbournessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah niimpä! Ja joo kiitti, pidin hauskaa ;)

   Poista
 2. meiän koulussa oli tänä vuonna vaihtari Ausseista ja se tarjos mulle Vegemitea ja se oli sairaan hyvää mun mielestä! xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että joku tykkää, mun makuaistia se töhnä ei oikeen hivelly :D

   Poista
 3. Tällässii postauksii on mun mielest tosi kiinnostava lukee! Voisit tehä toisen tällässen samanlaisen postauksen tyylii puolenvuoden päästä jos oot sillo huomannu muitaki eroja... :)

  noora-in-usa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla! :) kiitti vinkistä, varmasti tulee vielä toinen postaus tästä aiheesta sitte myöhemmin.

   Poista
 4. Ihanaa lukee näit postauksii, itelleni voi tulla ausseis kyl vaikeeks toi pardon-sana, tai oon oppinu sen jo joskus 5. luokal, mut nyt oon ollu 3 viikkoo viros ja selvinny englannil paremmi, ja huomaan et aina jos en kuule jtn, sanon automaattisesti what :D D;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä oppii käyttämään, usko pois :)

   Poista
 5. Ihan täysin samat erot on tullut aikoinaan Ausseissa huomattua. Kuten tossa yllä jo oli, olis mielenkiintoista, jos tekisit vastaavan postauksen eroavaisuuksista matkasi loppupuolella.

  VastaaPoista